Zdravenie sa na skútri alebo na motorke, je jednou z najčastejšie preberaných tém na skúter a moto fórach. Názory sú rôzne, jedni zdravia všetko a všetkých, iní len „svojich“, niektorí nezdravia nikoho a sú aj takí, ktorým je to celé úplne jedno.

Na Slovensku, ale aj v Čechách a okolitých krajinách je zaužívaný zvyk pozdraviť sa vystretím ľavej ruky do bočnej strany a namierením dvoch prstov v znaku „V“ smerom k zemi. V praxi však desať oproti idúcich jazdcov odzdraví desiatimi rôznymi spôsobmi. Ľavá ruka je však základom. Je to najmä preto, že je „voľná“ a smeruje k zdravenému. Pravou rukou ovládame plyn. V Británii, resp. v krajinách kde sa jazdí v ľavom pruhu, sa kvôli zachovaniu bezpečnosti zdraví inak, napr. kývnutím hlavy.

Hlavne noví skútristi sa zdravia radi. Predsa len, prvé jazdy na novom skútri sprevádza eufória a človek vidiaci blížiacu sa motorku, či iný skúter sa teší, že je súčasťou komunity, že patrí medzi vybraných ľudí a môže svoje nadšenie zdieľať s niekým iným. Prešli sme si tým azda všetci. Sám si pamätám, ako som v začiatkoch zdravil všetko čo malo dve kolesá a motor. Týmto sa ospravedlňujem strýcovi idúcemu cez dedinu bez helmy na pivo, ktorého som gestom s dvoma prstami smerujúcimi k zemi, vystrašil tak, že odparkoval svoju 50tku na chodník a hľadal na nej, že čo som mu ukazoval. Podarilo sa mi tiež pozdraviť cyklistu, ktorý chudák odbočoval vľavo a ukazoval rukou, čo som ja v momente automaticky pochopil ako pozdrav… Ale čo už, sranda musí byť.

Nikto nemôže mať nikomu za zlé, že sa zdraviť chce a hoci sa my skútristi stretávame s pohŕdaním a povýšenosťou najmä u tzv. echt motorkárov, ktorí najmä menšie skútri nezdravia. Sám však vidím, že väčšina jazdcov sa na ceste zdraví rada. Aj tak však pri zdravení treba mať na pamäti niekoľko vecí.

Zdravenie sa nie je povinnosť

Zdravenie je dobrovoľné. Mnohí skútristi ťažko nesú, že sa im ich protiidúci kolega nepozdravil. No a čo? Možno sa nezdraví lebo nechce, možno preto, že si nevšimol, možno mal blbý deň a možno je jednoducho rád, že sa udrží na kolesách. Alebo je to spomínaný strýco a ten ani len nerozumie načo naňho mávaš hnátou. Nemaj nikomu za zlé, že sa nezdraví. A hlavne sa tým nenechaj odradiť ty. Nemusí to byť vôbec prejav arogancie. V niektorých krajinách sa motorkári nezdravia vôbec. Jednoducho, neber osobne, ak niekto nezdvihne ruku. Zbytočne to budeš rozpitvávať na fórach.

Zdravenie sa motorkárom

Prekvapivo to rieši kopec skútristov. Pritom z mojej skúsenosti zdravia motorkári viac ako skútristi. 95 % motorkárov odzdraví, väčšina z nich dokonca aj prvých. Sú však isté typy jazdcov (a je jedno či sú to motorkári alebo skútristi), ktoré si myslia, že sú niečo viac. Niekto si to myslí kvôli tomu, že má motorku a ty „len“ skúter. Ďalší má pocit, že jeho moto vybavenie stálo viac ako tvoj skúter. A sú aj takí, čo veria, že keď jazdia 20 rokov, tak sú lepší. To je mimochodom jeden z najväčších mýtov, s akými sa môžeš medzi vodičmi (a nielen dvojkolesových vozidiel) stretnúť. Som si istý, že ak by mal napríklad defekt a zastavíš pri ňom, tvoju pomoc neodmietne… Ale, najlepšie čo môžeš s takýmito ľuďmi urobiť keď majú blbé kecy je ignorovať ich a nenechať si kaziť vlastné zážitky. S motorkármi sa normálne zdravíme.

Back view on biker in black helmet and white T-shirt with copy space for advertising text or promotion motorcycle product.

Žiaden bontón v zdravení neexistuje

Čítal som na viacerých fórach o akomsi bontóne v zdravení, vraj sa má nižšia kubatúra zdraviť vyššej, skútristi motorkárom, všetci harlejákom a podobné kecy. Opäť, sú to úplné kraviny. Platí jediné, chceš, aby sa ti zdravili? Aj ty sa zdrav. Kašli na to, či ide oproti skúter, motorka, trojkolka, babeta. Je to úplne jedno a sústrediť sa na to čo to ide, viac ako na cestu môže byť ešte aj nebezpečné. Naozaj, riešiť za jazdy to či ja mám skúter 125 a oproti mne ide, ja neviem, Burgman 650 mi príde už totálne cez čiaru. Žiadna hierarchia neexistuje. Zdrav sa komu chceš a ako chceš a ak sa pozdravia tebe, je slušné odpovedať.

Myslite na bezpečnosť

Bezpečnosť je prvoradá a ak ti situácia na ceste nedovoľuje pozdraviť sa tak, aby si to urobil bezpečne, tak sa jednoducho nezdrav. Vždy treba predvídať čo nás čaká v najbližších metroch a podľa toho sa rozhodnúť. Veľakrát sám vidím, že sa mi jazdci zdravia v náklone a chápem, že chcú zdieľať svoje nadšenie, ale myslím si, že by prospelo trochu viac sa venovať riadeniu. Vysypať sa niekde kvôli tomu, aby som sa pozdravil každému koho stretnem sa naozaj neoplatí. Hlavne keď o pár minút pôjde niekto ďalší.

Nie, nie je to trápne

A posledná vec. Zdravenie nie je trápne. Aj keď vám to budú dávať na fórach niektorí vyžrať a budú sa tváriť čo to zasa riešiš a prečo to riešiš atď. Ak sa zdraviť chceš, rob to. Ako vravím, je jedno či si skútrista, motorkár, mopedista alebo iný ista… Ak ťa teší, že jazdíš a chceš sa o radosť deliť, urob to. Zdvihni ruku, vystrč dva prsty a peace, bratku. Ver mi, drvivú väčšinu ľudí tým potešíš a oni sa ti odzdravia. Aj harlejáci, aj jogurťáci aj enduro maniaci, všetci sme členovia rovnakej dvojkolesovej bandy a nech to dávame najavo rozdielne, milujeme ten pocit z jazdy a to nás spája.